петък, 15 февруари 2008 г.

Подслушването в Интернет - факти и митология

Предистория.
Родното министерство извади директива, с която си дава правото да рови в личната Интернет кореспонденция на всеки. За целта Интернет доставчиците трябва да пазят информацията за трафика на потребителите си в продължение на две години. МВР ще имат правото на достъп до информацията без да им е необходимо нечие разрешение.

Къде е проблема?
Няма нищо лошо в това да се събират доказателства за престъпления онлайн. Лошото е когато това може да става без каквато и да е било обосновка и документация. С други думи вие водите кореспонденция с клиент за цени на някакъв продукт. Някое момченце, с права за достъп, взима една сумичка, рови в едни архивчета и вади една информацийка. На следващия ден разбирате, че вашият най-голям конкурент е извадил цена с една идея по-ниска от вашата.

Реакцията.
След масирана Интернет кампания. целяща популяризирането на абсурдността на това решение, на протест излязоха тридесетина заклети "блогъри". Дали защото беше в неудобно време или заради студа посещаемостта на въпросното мероприятие си остава нищожна.

Реалностите.
Аз лично не си представям родните доставчици, да могат да събират подобно количество информация в продължение на две години, та освен всичко останало и да я пазят. Някои все още имат проблеми с рутирането на Интернет и мрежите си. Да не говорим за факта, че всеки втори с елементарни познания и стълба може да се закачи към произволна тяхна кутия и да се представя като произволен техен клиент в нета!? Качествата и мотивацията на професионалистите работещи в държавните организации не отговарят на поставените задачи. Спомняте ли си, че КРС излезе с наредба забраняваща прокарването на кабели над земята (разбира се има условия но в най-общи линии наредбата бе такава) от 2006. Какво стана? Нищо, по балкони и стълбове продължават да висят кабели и до сега не съм чул да има наказани.

Какво можем да направим? (Изводи)
Въпреки реалностите не трябва да спираме да говорим. Трябва да следваме примера на http://www.opensource-bulgaria.org/data/ в частност Богомил Шопов и да помагаме с каквото можем. Да обсъждаме, да се събираме и при всяка възможност да протестираме, защото тази наредба макар и да не навреди на всички ни, ще опари достатъчно. Тя не е честна и поставя капани за развитието на бизнеса, та ако щете и на обществото ни.

Няма коментари: